Står du inför ett altanbygge i Smedjebacken? - läs våra tips från en kunnig yrkesman!

Bygg en altan och skapa en trivsam plats där du kan njuta av solljuset under dagarna såväl som kvällarna. Det finns en rad olika material och design att välja mellan när du ska bygga en altan. Oavsett vilken design och lösning som du väljer är det viktigt att ta hänsyn till hållbarheten och underhållet av altan. I vårt nordiska klimat är det viktigt att välja material som är lätta att underhålla samtidigt ska de vara tåliga. Ta kontakt med oss via vårt kontaktformulär på hemsida för mer information om altanbygge.

  • Undersök om det krävs bygglov.
  • Fundera på var du ska placera din altan.
  • Välj material som är tåliga och lätta att underhålla.

Bygglov för altanbygge i Smedjebacken

Bygglov krävs ofta när du vill bygga till eller göra vissa andra förändringar. För att vara på den säkra sidan kontrollera alltid med byggnadsnämnden innan du sätter igång med ditt altanbygge. Inget bygglov krävs när du bygger en uteplats som ligger i nivå med marken och du kan utan något speciellt tillstånd täcka hela din tomat med trall så länge som det räknas som den är på marknivå. Även en altan som bärs upp av pelare eller någon liknande konstruktion kan vara befriade från bygglov. Reglerna när det gäller bygglov varierar och olika kommuner har olika riktlinjer. 

Ett altanbygge kan kräva bygglov i Smedjebacken om det går över kommunens uppsatta gränser och räknas som ett byggnadsverk

Om utrymmet under din altan kan användas är det ett tecken på att bygglov kan behövas. Din altan kan även ligga nära en tomtgräns och påverka omgivningen, insynen till grannarna kan exempelvis bli påtaglig om den ligger nära tomtgränsen. Diskutera gärna din design med Snickare Smedjebacken innan du kontaktar byggnadsnämnden. Använd kontaktformuläret som du finner på vår hemsida.

Planering av altanbygge med Snickare Smedjebacken

Fundera var det är lämpligt att placera altan innan du sätter igång med att byggandet. Du vill placera din altan på en trivsam plats. Studera var utsikten är vackrast, var det är flest soltimmar samt om platsen är insynsskyddad. Om du vill ha en altan där du kan njuta av dygnets soltimmar är ofta en separat trädäck det bästa alternativet. 

Kontakta en kunnig snickare i Smedjebacken via formuläret på vår hemsida för tips om bästa ställen i just din trädgård där du kan bygga din altan

Överväg om två altaner är en bättre lösning jämfört med ett separat trädäck. Det kan vara möjligt att bygga en altan med övervägande morgonsol, middagssol och en kvällssol. En barnvänlig altan är en självklarhet för unga familjer och planera redan nu för eventuella framtida tillbyggnader som att placera en del under tak. Funderar du på vilket material som passar bäst där du bor. Diskutera olika typer av trä och var dessa passar bäst, exempelvis bästa trä om det kommer i kontakt med mark. Kontaktformulär till Snickare Smedjebacken finns på vår hemsida.

Val av material till ditt altanbygge

En altan ska ha en hållbar konstruktion men den ska ha vara snygg och passa in med huset. Våra kunniga och erfarna Snickare Smedjebacken hjälper dig med att välja rätt dimensioner på virket så att konstruktionen inte ser för klen eller grov ut när den väl kommer på plats. Smidigt att kontakta en kunnig yrkesman med gedigen erfarenhet och kunskaper om altanbygge via kontaktformuläret som du finner på vår hemsida. Ditt altanbygge kräver noggrann planering för att du ska kunna utnyttja den till allt som du har drömt om.