ROT-avdrag när du anlitar snickare i Dalarnas län

När du anlitar en snickare i Dalarnas län kan du i de flesta fall göra ROT-avdrag. ROT-avdraget är en skattesubvention och innebär i praktiken att kostnaden för ditt snickeriprojekt blir lite billigare. ROT är en förkortning och står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Det ger en ganska god bild av vilka typer av arbeten som innefattas av avdraget – avdraget gäller alltså inte för nybyggnationer. För att ha rätt till avdraget måste du också uppfylla följande kriterier:

  • Du ska äga fastigheten du vill renovera (hus, ägarlägenhet eller bostadsrätt)
  • Du måste helt eller delvis vara bosatt i fastigheten
  • Innan beskattningsåret är slut ska du ha fyllt 18 år
  • Du ska vara bosatt i Sverige (eller betala skatt på 90 % eller mer av dina inkomster här)

Hur stort blir avdraget och vad krävs för att få det?

Avdraget uppgår till 30 procent av arbetskostnaden och du får göra avdrag med upp till 50 000 kronor per person och år. Det innebär att du och din sambo tillsammans har rätt till avdrag på upp till 100 000 kronor under ett år. Det du måste tänka på är att du ska ha betalat in tillräckligt med skatt för att kunna göra avdraget, samt att totalsumman också innefattar RUT-avdrag (alltså avdrag för hushållsnära tjänster som städning, tvätt och underhåll).

Det hus eller den bostadsrätt du renoverar i Dalarnas län ska heller inte vara yngre än fem år

Skulle fastigheten vara yngre, får du endast göra avdrag för arbeten som återställer huset till dess ursprungliga skick (exempelvis en renovering efter brand eller översvämning). Har du tänkt hyra ut huset är det bäst att anlita en snickare innan uthyrningen, för under pågående uthyrning har du inte rätt till avdraget. Vissa rutinarbeten, som exempelvis den sotning som kommunen kräver, ger inte heller rätt till avdrag.

Hur gör jag ROT-avdrag i Smedjebacken?

Det kan låta som om det är många regler att hålla reda på när du vill använda dig av ROT-avdraget. Så länge du uppfyller grundkraven som vi gått igenom ovan är det dock relativt okomplicerat att sedan nyttja avdraget och du kan enkelt kontrollera hur mycket du har rätt till via Skatteverket. Det du behöver göra är att anlita en snickare i Dalarna som har F-skatt eller A-skatt och som därför kan göra avdraget åt dig - det vill säga, någon som oss.

När du anlitar Snickare Smedjebacken får du först en offert på totalpriset

Vi utför sedan arbetet och ställer därefter ut en faktura. På fakturan gör vi ett avdrag på 30 procent av arbetskostnaderna (observera att avdraget inte gäller materialkostnader eller servicebil). När du betalat fakturan vänder vi oss till Skatteverket och begär en utbetalning och i samband med detta förs avdraget också in i din inkomstdeklaration. Svårare än så är det inte att nyttja ROT-avdraget när du anlitar en snickare i Dalarna.

Kontakta oss för en offert

Behöver du hjälp av Snickare Smedjebacken? Ta då kontakt med oss via vårt kontaktformulär. Vi lämnar gärna en offert där vi specificerar hur stor kostnaden kommer att bli efter ROT-avdrag. Är du osäker på om du har rätt till ROT-avdrag för det arbete du vill ha utfört svarar vi gärna på dina frågor. Allt från byte av tak och fasad till tapetsering ger dig rätt till avdrag, Tveka inte att höra av dig för mer information.